فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 106، پاییز 1400)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 106، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیر شمس، مهدیه اسلامی نصرت آبادی، ماندانا سنگاری*، مسعود میرمعزی صفحات 276-287
    اهداف

     نقص توجه / بیش فعالی یکی از رایج ترین اختلالات عصبی در دوران کودکی است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین های توان بخشی شناختی، تمرین بدنی و تمرین های ترکیبی بر توجه پایدار، انتخابی و انتقالی کودکان بیش فعال است.

    مواد و روش ها

    نوع پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان دختردوره ابتدایی مدارس شهر یزد با اختلال نقص توجه / بیش فعالی بودند. شرکت کنندگان پژوهش شامل 40 کودک 9 تا 12 سال بودند که به صورت تصادفی در چهار گروه تمرین های توان بخشی شناختی، تمرین بدنی، تمرین های ترکیبی (بدنی شناختی) و گروه کنترل قرار گرفتند. از پرسش نامه کانرز (فرم معلمان) جهت ارزیابی اولیه کودکان، از آزمون هوشی گودیناف هریس جهت همسان سازی نمره هوشی شرکت کنندگان، آزمون عملکرد پیوسته دیداری و شنیداری، به منظور سنجش نگهداری توجه، مراقبت، گوش به زنگ بودن و توجه متمرکز، برای سنجش توجه انتقالی از آزمون دسته بندی کارت ویسکانسین، همچنین برای سنجش توجه انتخابی از آزمون استروپ استفاده شد. برنامه توان بخشی شناختی مورداستفاده این پژوهش نرم افزار مغز من بود. شرکت کنندگان به مدت 16 جلسه (هر جلسه به مدت 60 دقیقه) به تمرین پرداختند. پس آزمون 24 و 72 ساعت بعد اجرا شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون آنالیز کوواریانس و روش آماری آنکووا یک طرفه استفاده شد. کلیه تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20، در سطح معناداری 0/05>P انجام شد. 

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که توجه پایدار، انتخابی و انتقالی گروه تمرین ترکیبی (توان بخشی بدنی) به طور معناداری خطای کمتری نسبت به گروه های دیگر داشت. در متغیر پاسخ حذف، میانگین امتیاز پاسخ حذف در کودکان گروه تمرین ترکیبی به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بوده است (0/05>P).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که توان بخشی شناختی و تمرین بدنی می توانند موجب بهبود توجه در کودکان مبتلابه اختلال بیش فعالی شوند. همچنین ترکیب تمرین بدنی با تمرین های توان بخشی منجر به بهبود انواع توجه در کودکان مبتلابه بیش فعالی می شود.

    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه بیش فعالی (ADHD)، توان بخشی، شناختی، توجه
  • مژگان لطفی، مهدی امینی*، یاسمن شیاسی صفحات 288-301
    اهداف

     این مطالعه با هدف مقایسه مدل های درون فردی و بین فردی تنظیم هیجان در تبیین نشانگان افسردگی و اضطراب انجام شده است.

    زمینه

    تنظیم هیجان یک سازه فراتشخیصی مهم و یکی از ابعاد اصلی و زیربنایی مشترک در اختلالات هیجانی است. مدل های تنظیم هیجان به دو طبقه کلی مدل های درون فردی و بین فردی تقسیم می شوند.

    مواد و روش ها

    روش این مطالعه از نوع مطالعات مقطعی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران بود. نمونه گیری این پژوهش با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انجام شد و 517 نفر از افراد با استفاده از پرسش نامه های راهبردهای تنظیم هیجان (ERQ)، تنظیم هیجان بین فردی (IERQ)، پرسش نامه دشواری در تنظیم هیجان (DERS) و پرسش نامه SCL-25 مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان دادند که راهبردهای تنظیم هیجان درون فردی و بین فردی در تبیین نشانگان افسردگی و اضطراب نقش معناداری دارند. در بین دو مدل تنظیم هیجان درون فردی و بین فردی، مدل تنظیم هیجان درون فردی تاثیر معنادار و قوی تری در پیش بینی نشانگان افسردگی و اضطرابی دارد (P<0/01).

    نتیجه گیری

    هر دو مدل تنظیم هیجان درون فردی و بین فردی در تبیین نشانگان افسردگی و اضطراب نقش داشته و به عنوان یک سازه فراتشیخصی می توانند در پیش بینی و درمان اختلالات هیجانی اثربخشی معناداری داشته باشند.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، تنظیم هیجان، بین فردی، درون فردی
  • پروشا مرادی، عباس مسجدی، مهدی جعفری* صفحات 302-317
    اهداف

     از جمله تغییرات مبتنی بر سن در سالمندی، کاهش توانمندی های شناختی است. نتایج تحقیقات اخیر نشان داده است که بازی های کامپیوتری تاثیرات مثبتی بر توانایی شناختی دارد. به همین دلیل هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر تاثیر بازی های رایانه ای بر بهبود حافظه کاری، حافظه دیداری و کنترل عملکرد اجرایی سالمندان شهر تهران است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان 60 تا 75 سال عضو سراهای محله شهر تهران است. برای انتخاب نمونه چهار سرای محله در مناطق شمال، جنوب، شرق و غرب تهران به صورت تصادفی انتخاب شدند. انتخاب نمونه های مورد نظر به روش نمونه گیری: هدفمند بود. چهل نفر از این افراد پس از انجام مصاحبه گزینش و به روش گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای داده شدند. از گروه آزمایش خواسته شد که طی روندی 15 جلسه ای و یک ساعته، بازی رایانه ای لوموسیتی را انجام دهند و گروه کنترل هیچ بازی کامپیوتری را طی این مدت انجام نداد. داده ها طی دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون جمع آوری شدند. از درصد و توزیع فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد برای پردازش اطلاعات توصیفی و از آزمون پارامتریک تحلیل کوواریانس (چندمتغیره) برای تحلیل های استنباطی استفاده شد.

    یافته ها

    بازی های رایانه ای اثر معناداری بر بهبودی حافظه کاری، حافظه دیداری و کنترل عملکرد اجرایی سالمندان در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل داشته است (P>0/05).

    نتیجه گیری

    انجام بازی های رایانه ای می تواند به بهبودی حافظه و عملکردهای شناختی سالمندان کمک کند. به همین دلیل توصیه می شود در آسایشگاه های سالمندان و مراکز مربوطه از این بازی ها برای توان بخشی این افراد استفاده شود.

    کلیدواژگان: سالمند، بازی های ویدئویی، بازی، حافظه، عملکرد اجرایی
  • مرضیه اعتمادنیا*، شهره شیرودی، جواد خلعتبری، شهنام ابوالقاسمی صفحات 318-335
    اهداف

     ضربه عشقی پدیده ای رایج در دانشجویان است که باعث مسایل تحصیلی و روان شناختی می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش ویژگی های شخصیتی، طرحواره های ناسازگار اولیه و بهزیستی معنوی در پیش بینی نشانگان ضربه عشقی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضراز نوع همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های شهر تهران اعم از دولتی، آزاد، پیام نور و غیرانتفاعی بود که در سال تحصیلی 1396-1397 مشغول به تحصیل بوده و دارای تجربه شکست عشقی بودند. 500 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به پرسش نامه های ضربه عشق (SIWB)، شخصیت هگزاکو (HEXACO)، طرحواره یانگ (YSQ-SF) و بهزیستی معنوی (LTI) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شد.

    یافته ها

    یافته های مدل معادلات ساختاری نشان داد که شاخص ریشه میانگین مجذورات تقریب برابر 0/043 است و مدل از برازندگی خوبی برخوردار است. 

    نتیجه گیری

     مدل پیشنهادی مربوط به عوامل پیش بینی کننده نشانگان ضربه عشقی برازنده داده هاست و ویژگی های شخصیتی، طرحواره های ناسازگار اولیه و بهزیستی معنوی، نشانگان ضربه عشقی را پیش بینی می کنند. متغیرهای برون گرایی، هیجان پذیری، تواضع / صداقت، ایثار، رهاشدگی / بی ثباتی و نقشه زندگی بهترین پیش بینی کننده های شدت نشانگان ضربه عشقی هستند.

    کلیدواژگان: نشانگان ضربه عشقی، بهزیستی معنوی، ویژگی های شخصیتی، طرحواره های ناسازگار اولیه
  • غزاله زرگری نژاد، سعید عبادی زارع، بنفشه غرایی*، اسما عاقبتی، حجت الله فراهانی، الهام شیرازی صفحات 336-349
    اهداف

     هماهنگی و اختلاف بین والدین درباره علایم هسته ای اختلال نقص توجه بیش فعالی  ADHD و مشکلات برونی سازی مرتبط با آن در تشخیص این اختلال از دلالت های بالینی برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان توافق و اختلاف درجه بندی های والدین در مورد بیش فعالی/ تکانشگری، نقص توجه، مشکلات رفتاری و بدتنظیمی هیجانی در کودکان مبتلا به ADHD است.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کودکان 6 تا 10ساله مبتلا به ADHD بود که در فاصله زمانی شهریور تا آبان 1388 به درمانگاه های روان پزشکی کودک و نوجوان شهر تهران مراجعه کرده بودند. تعداد نمونه 51 کودک بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند و توسط والدین به صورت جداگانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. پرسش نامه ها شامل مقیاس درجه بندی SNAP-IV، پرسش نامه رفتار کودک آیبرگ و فهرست تنظیم هیجان بود.

    یافته ها

    والدین در تمام مقیاس ها / زیر مقیاس ها به جز بدتنظیمی هیجانی از توافق متوسط برخوردار بودند. توافق والدین در مورد مقیاس تنظیم هیجانی در محدوده نسبتا کم بود. مادران در همه حیطه ها به جز نقص توجه، نمرات بالاتری در مقایسه با پدران ارایه کردند. استرس فرزندپروری مادر و سطح تحصیلات والدین، اختلاف درجه بندی های والدین را پیش بینی کرد. 

    نتیجه گیری

    اختلاف درجه بندی های والدین در مورد علایم و مشکلات کودکان دبستانی مبتلا به ADHD معنی دار است و لازم است در تفسیر مقیاس های درجه بندی در این کودکان مورد توجه بالینگران قرار گیرد. در استفاده از مقیاس های درجه بندی برای ارزیابی ADHD استفاده از چند منبع اطلاعات پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، مقیاس درجه بندی رفتار، مشکلات رفتاری
  • نیدا عبدالهی، محمدرضا نیلی احمد آبادای*، صغری ابراهیمی قوام، محمد عسگری، خدیجه علی آبادی صفحات 350-365
    اهداف

     حمایت و مدیریت هیجان های فرایند یاددهی یادگیری بسیار مهم و نیازمند طراحی محیط یادگیری ایمن به لحاظ تجارب شناختی، روابط روانی اجتماعی و احساسی هیجانی است. هدف این پژوهش تدوین و اعتباریابی الگوی طراحی آموزشی مبتنی بر نظریه کنترل ارزش هیجان های پیشرفت است تا سلامت روان شناختی و عملکرد یادگیرندگان و مربیان ارتقا یابد. 

    مواد و روش ها

     روش تحقیق کیفی است و از تکنیک تحلیل محتوا استقرایی استفاده شد. منابع مربوط به نظریه CVT در محدوده زمانی 2007 تا 2021 بررسی و 175 منبع انتخاب شد. بر اساس نمونه گیری هدفمند، 63 منبع تحلیل شد. در رویکردی منظم، مضامین و تم های مرتبط با مولفه های مهم نظریه به صورت جملات کلیدی در جدول ثبت و کدگذاری شد. کدها بر اساس شباهت ها و تفاوت ها در طبقات کلی تر دسته بندی و مولفه های اصلی تعیین شد. درنهایت الگوی طراحی آموزشی مبتنی بر نظریه CVT ارایه شد. پرسش نامه اعتباریابی محتوایی الگو، برای بیست نفر از اساتید و متخصصان تکنولوژی آموزشی و روان شناسی تربیتی ارسال شد. دوازده نفر پرسش نامه را تکمیل کردند و نتایج تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل منجر به تشخیص مولفه های اصلی نظریه CVT شد که با تلفیق اصول طراحی آموزشی، الگوی طراحی آموزشی مبتنی بر نظریه کنترل ارزش هیجان های پیشرفت در قالب هشت مولفه، محیط یادگیری، ارزیابی شناختی، هیجان، پیشرفت، یادگیری، ارزشیابی، طراحی و یادگیرنده، ارایه شد و مورد تایید خبرگان قرارگرفت.

    نتیجه گیری

    الگوی طراحی آموزشی مبتنی بر نظریه کنترل ارزش هیجان های پیشرفت، در سطح خرد و کلان در تمام مقاطع تحصیلی و رشته های مختلف پزشکی، انسانی و پایه کارآمد بوده و محیط یاددهی و یادگیری غنی ای از نظر هیجان های پیشرفت را نوید می دهد.

    کلیدواژگان: الگوی طراحی آموزشی، نظریه کنترل ارزش، هیجان های پیشرفت
  • پرهام کوهستانی، هما محمدصادقی، مهرداد افتخار، شبنم نوحه سرا، کاوه علوی* صفحات 366-387
    اهداف

     در زبان فارسی ابزارهای معدودی برای ارزیابی مسایل جنسی، منطبق با فرهنگ بومی، در دسترس است. مطالعه حاضر با هدف ترجمه و ارزیابی روایی محتوایی، ساختار عاملی و ثبات درونی چند ابزار مرتبط با حوزه های ذکرشده انجام شده است.

    مواد و روش ها

    ابزارهای مورد استفاده عبارت بودند از: آزمون غربالگری اعتیاد جنسی (ویرایش شده) (SAST-R)، پیمایش رابطه جنسی خطرناک (SRS) و بخش های مربوط به مسایل جنسی از سیستم پایش رفتارهای پرخطر جوانان (YRBSS). این پرسش نامه ها به زبان فارسی برگردانده شدند. با کمک گروهی از متخصصان روان پزشکی روایی محتوایی این ابزارها بررسی شد. فرم نهایی ابزارهای ترجمه شده به 92 نفر (45 مرد و 47 زن) از همراهان بیماران مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان روان پزشکی ایران در شهر تهران داده شد تا با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 ساختار عاملی اکتشافی ابزارها با روش مولفه های اصلی و نیز ثبات درونی آن ها بررسی شود. 

    یافته ها

    ضرایب آلفای کرونباخ در مورد فرم های ترجمه شده SAST-R، SRS و YRBSS (بخش منتخب)، به ترتیب، 0/878، 0/869 و 0/511 بود. در تحلیل عاملی اکتشافی، SAST-R شامل 12 عامل بود که 71/4 درصد واریانس کل را تبیین می کردند. SRS 5 عامل داشت که 2/76 درصد وارایانس کل را توضیح می دادند و سوالات منتخب YRBSS هم شامل دو عامل با توجیه 56/7 درصد واریانس کل بود.

    نتیجه گیری

    SAST-R ثبات درونی بالایی دارد، اما ساختار عاملی آن پیچیده است. SRS ساختار عاملی مشخص و ثبات درونی بالایی دارد. سوالات منتخب YBRSS هم ساختار عاملی مناسب و ثبات درونی متوسطی دارد. بر اساس این یافته ها، این ابزارها قابلیت استفاده محتاطانه در پژوهش هایی به زبان فارسی را دارند، اما نیاز است روایی آن ها از سایر جنبه ها، مانند روایی سازه، و نیز پایایی آن ها نیز بررسی شود.

    کلیدواژگان: روان سنجی، رفتار جنسی، سکس محافظت نشده، رفتار پرخطر جنسی، اعتیاد رفتاری
  • لیلا اکرمی*، مختار ملک پور، احمد عابدی صفحات 388-405
    اهداف

     هدف از پژوهش حاضر بررسی شاخص هایی روان سنجی نسخه فارسی سیستم ارزیابی رفتار کودکان (BASC-3، ویرایش سوم)، در دختران و پسران کم توان ذهنی خفیف و با بهره هوش نرمال در شهر یزد بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات مقطعی بود. این پژوهش بر روی دختران و پسران کم توان ذهنی خفیف و با بهره هوش نرمال در سال 1395-1396 اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه دختران و پسران کم توان ذهنی خفیف و با بهره هوش نرمال در سنین 18-12 سال در مدارس عادی، استثنایی و موسسات حرفه آموزی شهر یزد بود. نمونه پژوهش شامل 438 نفر دانش آموز بودند که به شیوه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه سیستم ارزیابی رفتار کودکان ویرایش سوم (فرم والدین و معلمان) بود. تجزیه وتحلیل داده با نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد. 

    یافته ها

    نتایج به دست آمده با استفاده از تحلیل عاملی، ضریب همبستگی خرده مقیاس ها با نمره کل، روش آزمون بازآزمون و آلفای کرونباخ نشان دهنده این بود که سیستم ارزیابی رفتار کودکان از روایی و پایایی مناسب برخوردار است و فرم والدین و معلمان برای هر دو گروه افراد کم توان ذهنی خفیف و با بهره هوش نرمال قابل استفاده است. 

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان گفت که پرسش نامه سیستم ارزیابی رفتار کودکان ویرایش سوم (فرم والدین و معلمان) از ویژگی های روان سنجی مناسب برخوردار است و با اطمینان می توان از آن ها در جهت ارزیابی مشکلات رفتاری و انطباقی نوجوانان و جوانان کم توان ذهنی خفیف و با بهره هوش نرمال در ایران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پرسش نامه سیستم ارزیابی رفتار کودکان (BASC-3)، کم توان ذهنی، بهره هوش نرمال، روان سنجی
  • ماد ظهیر احمد* صفحات 406-411
|
  • Amir Shams, Mahdieh Eslami Nosratabadi, Mandana Sangari*, Masoud Mirmoezzi Pages 276-287
    Objectives

     Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common mental disorders in childhood. This study aims to assess the effect of cognitive rehabilitation combined with physical exercise on sustained, selective and alternating attention in ADHD children.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a Pre-test/posttest design. The study population consists of all primary school girls with ADHD in Yazd, Iran. Of these, 40 aged 9-12 years were selected and randomly divided into four groups of cognitive rehabilitation, physical exercise, combined (exercise + rehabilitation), and control. The Conners’ Teacher Rating Scale (CTRS) was used for initial assessment of children, Goodenough- Harris Drawing Test (GHDT) to measure intelligence score, Integrated Visual and Auditory-Continuous Performance Test (IVA-CPT) to assess sustained attention, Wisconsin Card Sorting Test (WCST) to measure alternating attention, and Stroop test to measure selective attention. For cognitive rehabilitation, My Brain application was used. The intervention was presented at 16 sessions, each for 60 minutes. Posttest assessment was performed 24 and 72 hours after the end of intervention. ANCOVA was used for data analysis. All analyses were performed in SPSS v. 20, considering a significance level of P<0.05.

    Results

     The results of ANCOVA showed that the combined group had significantly lower errors in sustained, selective and alternating attention tests compared to other groups. In the omission response variable, the mean score of the children in the combined group was significantly lower than in the control group (P<0.05).

    Conclusion

     Cognitive rehabilitation combined with physical exercises can improve different types of attention in children with ADHD.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Rehabilitation, Cognitive, Attention
  • Mozhgan Lotfi, Mahdi Amin*, Yasaman Shiasy Pages 288-301
    Objectives

     Emotion regulation is an important transdiagnostic construct and one of the main and underlying dimensions in emotional disorders. This study aims to compare interpersonal and intrapersonal models of emotion regulation in explaining depression and anxiety symptoms in college students.

    Methods

     This is a cross-sectional study. Participants were 517 students of public universities in Tehran, Iran who were selected using multi-stage cluster sampling method. They completed the Emotion Regulation Questionnaire, Interpersonal Emotion Regulation Questionnaire, Difficulties in Emotion Regulation Scale, and short form of Symptom Checklist (SCL-25).

    Results

     Intrapersonal and interpersonal emotion regulation models had a significant role in explaining depression and anxiety symptoms, where the intrapersonal emotion regulation model had a significant and stronger effect in predicting depression and anxiety symptoms (P<0.01).

    Conclusion

     Both intrapersonal and interpersonal emotion regulation models have a role in explaining depression and anxiety symptoms and can be effective in predicting and treating emotional disorders.

    Keywords: Anxiety, Depression, Emotion regulation, Interpersonal, Intrapersonal
  • Prosha Moradi, Abbas Masjedi, Mahdi Jafari* Pages 302-317
    Objectives

     Decline of cognitive ability is one of the changes old age. Recent studies have shown that computer games has a positive effect on cognitive abilities. Accordingly, the present study aims to assess the effectiveness of computer games in improving working memory, visual memory, and executive functions in the elderly.

    Methods

     This is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design conducted on 40 older people in Tehran, Iran who were selected using a purposive sampling method based on the inclusion criteria and after a clinical interview. They were randomly assigned into two groups of intervention and control groups. The Intervention group played a one-hour computer game (Lumosity) at 15 sessions, while the control group did not play any computer games. The collected data were analyzed in SPSS v. 25 software.

    Results

     The Computer game had a significant effect on the improvement of working memory, visual memory, and executive functions in the Intervention group compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

     Computer games can improve memory and cognitive functions of the elderly. It is recommended to use these games in nursing homes and the related centers to rehabilitate the elderly.

    Keywords: Aged, Video games, Memory, Executive functions
  • Marzieh Etemadnia*, Shohreh Shiroodi, Javad Khalatbari, Shahnam Abolghasemi Pages 318-335
    Objectives

     Love Trauma Syndrome (LTC) is common among college students which can lead to psychological and educational problems. The current study aims to assess the role of personality traits, early maladaptive schemas and spiritual health in predicting LTC in college students.

    Methods

     This is a descriptive/correlational study. Participants were 500 students of universities in Tehran, Iran suffering from LTC who were selected using a cluster random sampling method. They completed the Love Trauma Inventory, HEXACO Personality Inventory, Young Schema Questionnaire- Short Form, and Spirituality Index of Well-Being. Data analysis was performed using the Structural Equation Modeling (SEM) in LISREL software. 

    Results

     The SEM results showed the good fit of the study model (Root Mean Square Error of Approximation= 0.043). Personality traits, early maladaptive schemes, and spiritual health could predict LTC. Extraversion, emotionality, honesty-humility, self-sacrifice, abandonment, and life schema were the strongest predictors.

    Conclusion

     Personality traits, early maladaptive schemes, and spiritual health can predict LTC.

    Keywords: Love trauma syndrome, Spiritual health, Personality traits, Early maladaptive schemas
  • Ghazaleh Zargarinejad, Saeed Ebadi Zare, Banafsheh Gharraee*, Asma Aghebati, Hojjatollah Farahani, Elham Shirazi Pages 336-349
    Objectives

     Inter-parent agreement and discrepancy on core symptoms of Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) and related externalizing problems can have clinical implications for the diagnosis of the disorder. This study aims to examine inter-parent agreement and discrepancy on ratings of hyperactivity/impulsivity, inattention, behavior problems, and emotion dysregulation in children with ADHD.

    Methods

     This is a descriptive correlational study. The study population consists of children with ADHD aged 6-10 years who referred to child and adolescent psychiatric clinics in Tehran, Iran. Of these, 51 children were selected using a convenience sampling method. They were separately assessed by their parents using the Swanson, Nolan and Pelham-IV (SNAP-IV) Questionnaire, Eyberg Child Behavior Inventory, Emotion Regulation Checklist, and the Parenting Stress Index- Short Form.

    Results

     Parents had a moderate agreement on all scales/subscales except on emotion dysregulation which was fair. Mothers rated higher than fathers in all areas except for the inattention subscale. Mother’s parenting stress and educational level could predict inter-parent discrepancy on ratings.

    Conclusion

     Mother-father discrepancy on the symptoms and problems of ADHD is clinically significant. Clinicians should take it to account when interpreting results of rating scales in children with ADHD. Multiple informants are suggested in using rating scales for ADHD assessment.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Behavior Rating Scale, Behavioral Problem
  • Nida Abdolahi, MohammadReza Nili Ahmadabadi*, Soghra Ebrahimi Qavam, Mohammad Asgari, Khadijeh Aliabadi Pages 350-365
    Objectives

     Supporting and managing the emotions of the learning-teaching process is very important and requires designing safe learning environments in terms of cognitive experiences, psychosocial relationships, and emotional feelings. This study aimed to develop and validate of instructional design model based on Control-Value Theory (CVT) of achievement emotions to improve the psychological health and performance of learners and educators.

    Methods

     The research method was qualitative, and we used the inductive content analysis technique. The studies related to CVT theory were searched from 2007 to 2021 in different databases, and 175 articles were selected out of them. Based on the purposive sampling method, 63 articles were chosen for further analysis. In a systematic approach, themes related to essential components of CVT were recognized and coded in the form of key sentences in a table. Then, the codes were categorized based on similarities and differences in general categories. Finally, an instructional design model based on CVT was designed. The model was sent to 20 specialists in the fields of Educational Technology and Educational Psychology content validation. Of them, 12 experts completed the questionnaire, and the results were analyzed.

    Results

     Based on the analyses, the main components of CVT were identified. Then, by combining instructional design principles, the experts presented and approved an instructional design model based on CVT of achievement emotions with eight components: learning environment, cognitive appraisal, emotion, achievement, learning, evaluation, design, and learner.

    Conclusion

     The instructional design model based on CVT of achievement emotions is very effective at the micro and macro levels at all academic levels and various majors such as medicine, humanities, and basic sciences. It promises a rich teaching-learning environment in terms of achievement emotions.

    Keywords: Instructional Design Model, Control-value theory, Achievement emotions
  • Parham Kouhestani, Homa Mohammad Sadeghi, Mehrdad Eftekhar, Shabnam Nohesara, Kaveh Alavi* Pages 366-387
    Objectives

     There are a few instruments available to assess sexual issues in Persian according to indigenous culture. This study aims to translate three instruments of Sexual Addiction Screening Test – Revised (SAST-R), Sexual Risk Survey (SRS) and sexual behavior subscale of the Youth Risk Behavior Surveillance System (YRBSS), and evaluate their psychometric parameters.

    Methods

     After translating the selected instruments into Persian, a group of psychiatrists evaluated its content validity. The final versions were distributed among 92 participants (45 men and 47 women) selected from among the companions of patients referred to the clinics of Iran Psychiatric Hospital. Then, the factor structure and internal consistency of them were assessed.

    Results

     The Cronbach’s alpha coefficient for Persian versions of SAST-R, SRS and sexual behavior subscale of YRBSS was obtained 0.878, 0.869 and 0.511, respectively. The factor analysis extracted 12 factors for the SAST-R explaining 71.4% of the variances, 5 factors for the SRS explaining 76.2%b of the variances, and 2 factors for the sexual behavior subscale explaining 56.7% of the variances.

    Conclusion

     Persian version of the SAST-R has high internal consistency with a complex factor structure. The Persian version of SRS has high internal consistency with a well-defined factor structure, while the sexual behavior subscale of YRBSS has a good factor structure with a moderate internal consistency. These instruments can be used on Iranian population. Further studies are recommended to evaluate their construct validity and reliability.

    Keywords: Psychometrics, Sexual Behavior, Unprotected sex, Risky Sexual Behavior, Addictive behavior
  • Leila Akrami*, Mokhtar Malekpour, Ahmad Abedi Pages 388-405
    Objectives

     The present study aims to develop and evaluate the psychometric properties of the Persian version of Behavior Assessment System for Children, 3rd edition (BASC-3) in children with mild intellectual disabilities and normal children.

    Methods

     This is a cross-sectional study conducted in 2017 on 438 girls and boys with mild intellectual disabilities and normal children aged 12-18 years who were selected using a cluster sampling method. The data collection tool was the Persian BASC-3 and its Parent Rating Scale (PRS-A) and Teacher Rating Scale (TRS-A). Data analysis was performed in SPSS v. 24 using descriptive and inferential statistics.

    Results

     According to the results obtained from factor analysis, assessing correlation of subscale scores with total score, test-retest reliability, and Cronbach’s alpha showed that the Persian BASC-3 and its PRS-A and TRS-A forms had acceptable validity and reliability. 

    Conclusion

     The Persian BASC-3 and its parent and teachers forms have good psychometric properties and can be used to evaluate the behavioral and adaptive problems of normal adolescents and children and those with mild intellectual disabilities in Iran.

    Keywords: Behavior Assessment System for Children, 3rd edition, Intellectual Disability, Normal Intelligence, Psychometrics
  • Md Zahir Ahmed* Pages 406-411